Flexplekreview: Werken tussen de digitale nomaden in een oude sigarettenfabriek

Flexplekreview: Werken tussen de digitale nomaden in een oude sigarettenfabriek

Ben jij dol op vergane industriële glorie? En lijkt het je gaaf om in een voormalige fabriek te werken? Dan moet je zeker eens langskomen in de Caballero Fabriek in Den Haag. Waar ooit de sigaretten geproduceerd werden, werken nu zo’n honderd bedrijven en bedrijfjes in de creatieve en innovatieve sector. Worknomads kunnen terecht in co-workingruimte eBrella.

Door: Suze Krijnen

Kom je met het OV dan is de wandeling vanaf station Voorburg al de moeite waard. Het bedrijventerrein rondom de ‘CabFab’ is volop in ontwikkeling. In het naastgelegen ketelhuis is een ‘urban bistro’ gevestigd. Een wandelpad is in aanleg en de Binckhorsthaven wordt getransformeerd tot een levendige boulevard. Wie nog iets van een rauw randje wil proeven moet dus snel zijn.

Industrieel meets arboverantwoord
Binnen is het industriële interieur met grote stalen deuren en hoge plafonds behouden gebleven. Maar verder is de voormalige sigarettenfabriek volledig gerestyled. Om de zoveel meter zijn gezamenlijke overleg- of relaxhoekjes ingericht met kleurrijke kussens, eivormige ‘cocoon’ zetels en andere designmeubels.

Eén van de units is ingericht als co-working hub. Bij binnenkomst valt mijn oog meteen op een tuinkabouter en een berenvel aan de wand, die hier overigens nogal random beland blijken. De arboverantwoorde nomad kan zijn hart ophalen; er zijn verstelbare bureaustoelen, beeldschermen, toetsenborden en zelfs muizen om op je laptop aan te sluiten. Omdat de ruimte vanwege de fabrieksakoestiek wat rumoerig blijft is er ook een stiltezaal, te bereiken via een trap.

Naast wie zit je?
De flexlocatie van de Caballero Fabriek wordt sinds september 2015 gehost door eBrella, een detacheringsbureau voor ‘digitale professionals’. Het bureau biedt haar doelgroep hiermee een extra service: een thuisbasis om te werken, overleggen, netwerken en (eigen) evenementen te organiseren. De vaste gasten hebben allemaal wel een link met ‘iets digitaals’. Zo ontmoet ik een duo dat organisaties helpt met het inrichten van professionele webcare. Zeker tijdens de lunch is eBrella net een ‘gewoon’ kantoor, waar collega’s het nieuws bespreken en vragen waar je mee bezig bent. Niet-digitale worknomads zijn trouwens ook van harte welkom, benadrukt communitymanager Sharon: hoe meer mensen kennismaken met eBrella hoe beter.

Bakkie doen?
Verse bonenkoffie en (zwarte of groene) thee zijn inbegrepen. Insider’s tip: hack de al te zoete cappuccinomix door de melk even te laten lopen en dan pas je kopje eronder te houden.

Lunch je mee?
Rond lunchtijd verandert de centrale hal in een levendige, bonte bedrijfskantine. Voor € 4,- kun je gebruik maken van het lunchbuffet. Vul je bord met diverse soorten brood, beleg, yoghurt met cruesli, een salade en/of soep van de dag en neem het mee naar de lunchtafel bij eBrella. Je eigen lunch nuttigen kan ook – er is een koelkast. Of scoor een belegd broodje bij Proef57 verderop in de fabriek (buiten lunchtijd kun je hier ook terecht voor een goeie kop koffie, muffin of croissant). Tussendoor pak je een stuk fruit van de schaal in de ontmoetingsruimte van eBrella.

Unique Flexing Point
Bij eBrella kun je net als op veel moderne kantoren ‘activiteitgericht’ werken: de ruimtes en werkplekken zijn afgestemd op verschillende activiteiten. Zo vind je er een stilteruimte, een semi-stille ‘creatieve’ ruimte, een samenwerkruimte, een echte Engelse phone booth en twee hokjes bekleed met geluiddempend materiaal; ideaal om te skypen.

Iets voor jou als je…
// een digitale professional bent en wel een nieuwe opdracht kunt gebruiken;
// rustig wilt kunnen werken op een arboverantwoorde plek;
// of juist wilt kunnen overleggen/bellen/videoconferencen zonder anderen te storen.

Worknomads boeken deze locatie kosteloos via The Meetplant, hét deelplatform voor werk- en vergaderplekken bij lokale verhuurders.

Alle reviews vind je op mijn blog www.suzekrijnen.com