It’s all about coworking!

It’s all about coworking!

Net als vorig jaar bezocht eBrella ook dit jaar de Coworking Europe Conference, hét coworking event in Europa. Voor de zesde editie van deze conferentie keer ging ik samen met Rosan Gompers van The Community Office en Chantal Smeyers van De Werkfabriek naar de hoofdstad van België.

Dag 1: Coworking = work + network
Tussen de vierhonderd en vijfhonderd coworking liefhebbers uit maar liefst vijftig verschillende landen verzamelen zich op maandag al vroeg in de grote zaal van het BEL Brussels gebouw. Drie dagen lang is dit dé plek om alles te weten te komen over de nieuwe ontwikkelingen omtrent coworking en de impact die dit heeft op entrepreneurship, innovatie en de toekomst van het werken.

Er zijn bijna vijftig sprekers en panelleden die hun gedachten en best practices delen en ook van de deelnemers wordt verwacht een actieve bijdrage te leveren aan deze dagen. Wie zijn deze deelnemers? Onder andere vastgoed ondernemers, vertegenwoordigers van gemeenteraden, universiteiten en startups. En natuurlijk coworking space eigenaren en community/ facility managers.

Organisator Jean-Yves trapt om 9.30 uur af en heet iedereen welkom. Kort daarna begint het programma met een samenvatting van de Global Coworking Survey, een jaarlijks onderzoek met verwachtingen en trends op het gebied van coworking. Carsten Foertsch van Deskmag laat zien dat het aantal coworking spaces nog steeds groeit en ook het aantal members per space. Een aantal andere leuke facts zijn:

  • Er wordt steeds meer samengewerkt in coworking spaces. Maar liefst 75% van de members werkt wel eens samen aan kleine taken.
  • Het aantal coworking spaces wereldwijd is gestegen van 1130 in 2011 naar 11300 in 2016.
  • 67% van de coworking spaces is van plan uit te breiden, waarvan 42% op een nieuwe locatie.

Na deze keynote volgen voornamelijk succesverhalen van coworking spaces in de wereld. De mooiste voorbeelden zijn die van China, India, Frankrijk en de Canarische Eilanden. Nergens groeit het coworking landschap zo snel als in Azië. China is in korte tijd gegroeid van een land met 600 coworking spaces in 2014, naar een land met 2300 (!) spaces in 2016. En ook India doet het niet slecht: het is de snelst groeiende markt ter wereld als het gaat om startup ecosystemen.

In Bordeaux is het gelukt om een heuse campus te bouwen rondom een coworking space. In een voorheen slecht deel van de stad, heeft een investeerder het gebied onderhanden genomen en er een creatieve plek van gemaakt. Hier kun je niet alleen werken, maar ook boodschappen doen, sporten en zelfs je fiets repareren. Het project genaamd Darwin heeft veel overeenkomsten met de Binckhorst, waar Home for Digital is gevestigd.

Hierna vertelt Nacho Rodriguez uit de Canarische Eilanden hoe ze van coworking, naar coliving zijn gestapt. Hier zorgen zij voor de drie dingen die een freelancer nodig heeft: accommodatie, netwerk en een werkplek. En met de zee op nog geen steenworp afstand, biedt deze plek ook surfboards aan, voor als je even snel een golf wil pakken tijdens de lunch.

img_7312

Een ander leuk project is dat van Molengeek. Deze coworking space gevestigd in Molenbeek, Brussel heeft ondanks de slechte reputatie van de wijk, een succesvolle community gebouwd. Geen geld om je plek te betalen? Dan kun je dit op andere manieren terugverdienen. Bijvoorbeeld door aan projecten te werken voor de community. Super initiatief!

In de middag woon ik een aantal panels bij. De panels bestaan steeds uit vier personen en worden geleid door één persoon. Nu krijgen wij als deelnemers de kans om (kritische) vragen te stellen en onze mening te geven. De verschillende panels die ik bijwoon geven een goed inzicht in de vragen die spelen bij de meeste coworking spaces, zoals hoe je je medebewoners geïnteresseerd krijgt voor een evenement. Of hoe je corporates aantrekt om onderdeel van jouw community te worden.

De dag sluiten we af met een borrel in het centrum van Brussel. Samen met andere bezoekers praten we ook hier over, hoe kan het ook anders, coworking. Ook wisselen we gegevens uit én drinken we een Belgisch biertje.

Dag 2: Unconference
Op dag twee bepaalt de bezoeker het programma. Heb je een brandende vraag of een onderwerp waar je het over wilt hebben? Schrijf dit dan op een post-it. ’S ochtends worden de post-its verzameld en worden de onderwerpen verdeeld over vijf verschillende tijdsloten. Tijdens ieder tijdslot zijn er op vier verschillende plekken een discussie. Keuze genoeg dus.
Op basis van je interesses kies je naar welke discussies jij gaat.

cw3

Vooral het panel dat gaat over hoe je coworkers betrekt bij jouw activiteiten bleek zeer nuttig. In een groep van dertig delen we onze ervaringen. Ook connect ik met veel mensen en heb ik het zelfs over hoe we kunnen samenwerken aan gave projecten. Het is de energie die er deze ochtend voor zorgt dat er nieuwe ideeën opborrelen en mijn enthousiasme over onze coworking space groter wordt. Inmiddels heb ik ook een handjevol mensen om mij heen verzameld, met wie ik nog verder in discussie ga over het aantrekken van nieuwe coworkers.

De middag sluit ik af met mijn masterclass ‘How do you measure your coworking business performance. Metrics and Indicators’. Drie slimme gasten uit India nemen ons mee in de diverse meet-modellen die zij hebben toegepast op hun tiental coworking spaces. Super interessant!

’s Avonds komt iedereen van de conferentie samen in het centrum van Brussel voor de uitreiking van twee awards: ‘Best European Coworking Design’ en ‘Best Coworking Community’. Met eBrella zijn we genomineerd.

Dag 3: Coworking tour
De laatste dag van de conferentie volg ik de masterclass van Rosan Gompers: ‘How can your coworking space engage with corporates?’. Na een introductie van het corporate landschap worden we opgesplitst in groepen van 6 personen en krijgen we drie vragen die we moeten beantwoorden. Samen met drie andere coworking space eigenaren, een vastgoedontwikkelaar en een community manager maken we de opdrachten. In een half uur slagen we erin om een lijst te maken met meteen al hele fijne to do’s om toe te passen in onze coworking space. En dat niet alleen, het nabespreken met de hele groep helpt ook om van andere groepen te leren.

Op de laatste middag van de conferentie bezoeken we vijf coworking spaces. Variërend van grote tot kleine spaces, gericht op een bepaalde doelgroep of voor iedereen toegankelijk. De meest opvallende? De BNP bank in hartje centrum. Deze bank stelt een deel van het kantoor open voor haar klanten. Klanten kunnen niet alleen (gratis) werken, maar hebben ook de mogelijkheid hier evenementen te organiseren. In de hal is er ruimte om de klanten te promoten.
Een andere interessante coworking space was Silversquare. Het is een van de populairste coworking spaces uit Brussel en opent binnenkort een tweede vestiging. Vooral hun inhouse cateraar is een fenomeen. Je vindt hier allerlei verse maaltijden in weckpotten, die niet alleen hip zijn, maar ook gezond!

Na het bezoek bij Silversquare is het tijd om op huis aan te gaan. Het waren drie mooie en leerzame dagen. Ik ga dan ook met veel nieuwe ideeën voor onze coworking space en community naar huis!

cw2