Uitstel wet DBA

Uitstel wet DBA

Afgelopen vrijdag maakte Het kabinet bekend meer tijd te nemen voor de invoering van de wet DBA. Vóór 2018 zal er sowieso geen handhaving plaatsvinden.

In een brief naar de kamer stelt Staatssecretaris van Financiën Wiebes : ‘Op dit moment is er veel onrust en onzekerheid bij opdrachtgevers en opdrachtnemers over de wet DBA. Opdrachtgevers zijn huiverig zzp’ers in te huren en zzp’ers zijn bang hun opdrachten kwijt te raken. Dit leidt tot zorgen en onzekerheid over werk en inkomen.’ Ook stelt hij: 'Er komen mensen niet aan het werk die wel zelfstandige zijn. Verder zien we dat de regels die gelden, die eigenlijk al meer dan honderd jaar oud zijn, niet meer zo bij de arbeidsmarkt van vandaag passen.'

Er wordt daarom gewacht op een nieuwe definitie in het arbeidsrecht over wat nou precies een zelfstandige is. 'We willen weer even terug naar de bron', zegt Wiebes. Daarmee wordt het dus een opdracht voor het nieuwe kabinet.

Onrust
De onzekerheid over de Wet DBA moet volgens Wiebes zo snel zoveel mogelijk worden weggenomen. Daarom is de handhaving opgeschort tot de knelpunten zijn opgelost. In ieder geval zal er tot 1 januari 2018 niet worden gehandhaafd. Dat betekent dat de Belastingdienst geen boetes uitdeelt of naheffingen oplegt.